fredag 14 november 2014

Varför en knit-a-long?

Det är jätteroligt att se att så många vill vara med  på vår koft-KAL!

Många är säkert bekanta med ordet knit-a-long sen tidigare medans begreppet kan vara helt nytt för andra, därför vill jag berätta lite mer om bakgrunden till hur den här idén föddes och varför vi har valt att använda oss av den här formen.

Vad betyder ordet knit-a-long?
Det betyder helt enkelt att flera människor stickar tillsammans. Det kan vara att alla stickar samma mönster, eller att alla stickar samma typ av plagg eller att alla stickar efter ett gemensamt tema.
Knit-a-longer är ofta tidsbegränsade och en stor del av tjusningen är att man just stickar tillsammans. Det finns möjlighet att hjälpa och peppa varandra, dela med sig av sina kunskaper och knyta nya kontakter och kanske till och med hitta nya stickvänner.

Varifrån kommer idén till en uppifrån och ner KAL?
Det senaste året har jag stickat flera uppifrån och ner koftor i olika modeller och efter mina egna mått, varenda gång jag visat dem i bloggen har jag fått väldigt många kommentarer och mejl med frågor om hur jag gjort. Det finns flera grundmönster till uppifrån och ner koftor, alla bra på sina olika vis, men jag vill väldigt gärna dela med mig av min metod.
Någonting som ligger mig varmt om hjärtat är stickfasthet och passform, hur olika material passar till olika saker och hur man med relativt enkla medel kan anpassa ett plagg så att det passar just ens egen kroppsform. Stickbloggvärlden har gett mig så mycket inspiration och glädje genom åren och det här är ett sätt för mig att ge någonting tillbaka.

En annan sak som vi också vill visa med den här knit-a-longen är hur mycket jobb det ligger bakom ett mönster, att de som jobbar med att designa stickat både på hobby och proffsnivå lägger ner otroligt mycket tid på att få fram bra mönster och det måste få kosta. Vi lever i en lyxig tid där vi i stort sett kan köpa tusentals mönster med bara ett musklick och det är viktigt att betala för sig så att vi kan fortsätta att utnyttja denna lyx.

Varför måste man ha en egen blogg?
Vi valde den här formen för knit-a-longen av flera olika orsaker.
Tidigare i år så låg jag bakom bloggen Dödergöks sockutmaning, det var en KAL för alla som ville utmana sig själva till att sticka sockor. Den gången gjorde jag så att alla som var med kunde skriva i den bloggen men problemet med det var att alla fick inte plats att vara med, blogger tillåter bara ett visst antal skribenter. När vi i Stickamera-redaktionen satte oss ner och pratade om den här KAL:en kom vi fram till att vi ville inte begränsa antalet deltagare i Knit-a-longen, alla ska kunna vara med. Därför valde vi den här formen, där jag är ensam skribent i KAL-bloggen och deltagarna skriver om sin stickning i sina egna bloggar.
Det går alldeles utmärkt att följa KAL:en "i smyg", dvs sitta själv hemma och sticka en kofta, så länge den är öppen, men en stor del av tjusningen med att sticka tillsammans är den gemenskap som byggs upp.
Det går jättebra att starta en blogg enbart för att följa den här knit-a-longen, det finns många bra gratisalternativ som är lätta att hantera.

En annan orsak till att vi valde den här formen är att bloggen ska vara lättläst och hanterbar, det ska vara lätt att hitta och leta efter svar på eventuella frågor och lätt att se när ett nytt avsnitt har släppts.

Hoppas att det här rätar ut några frågetecken och att ni precis som vi ser fram emot att första avsnittet ska släppas på måndag.
Ha en fin helg!
/Dödergök

17 kommentarer:

 1. Hej ! Jag vill gärna vara med, det ska bli kul !

  SvaraRadera
 2. Jag kommer smyg följa det ! Jobbar inom handels o december e ingen tid att göra annat än jobba o vila. Super rolig KAL ... Hoppas på fler nästa år!

  SvaraRadera
 3. Så kul! Får se om jag startar en blogg eller bara följer i smyg.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag vill gärna vara med. Har ingen blogg, få se om jag klarar av att starta en?

  SvaraRadera
 5. Jag vill också vara med!

  SvaraRadera
 6. Det ska bli så roligt att följa denna KAL. Denna gång kommer jag smyga runt och titta vad ni andra gör då jag redan har annat på stickorna, kanske bestämmer jag mig senare för att haka på ändå?

  SvaraRadera
 7. Jag vill gärna vara med! Hoppas kunna bli av med restgarn och lära mig blogga! Min nystartade blogg hittar du på www.spinn-off.blogspot.se

  SvaraRadera
 8. Vill gärna vara med! Min nyskapade blogg finns på stickalugnt.blogspot.se

  SvaraRadera
 9. Vill vara med, ska försöka ta tag i bloggstartandet ikväll/ Christina Strömbäck

  SvaraRadera
 10. Jag vill ju vara med! Har bara glömt av att anmäla mig i tid...

  SvaraRadera
 11. Jag vill gärna vara med!

  Här är min (sovandes) blogg:
  http://elin-marta.blogspot.se/

  SvaraRadera
 12. Jag vill också vara med.
  Carina
  http://sinneskattenspyssel.blogspot.se/

  SvaraRadera
 13. Hur vet jag att jag kommit med?

  http://darisstickprojekt.blogspot.se

  Elisabeth

  SvaraRadera
 14. Vill gärna vara med
  http://agnetastickar.blogspot.se

  SvaraRadera
 15. Jag vill gärna vara med. HTTP://tildabyanna.blogspot.com

  SvaraRadera
 16. Hur blockar jag en rundstickad provlapp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du klipper upp den i skarven (du kan behöva zickzacka innan på båda sidor om stället du ska klippa) och nålar ut den. Då är det lättare att räkna maskor och varv.

   Radera