torsdag 27 november 2014

Några rader om knapphål


Det är jätteroligt att se allas provlappar och läsa funderingarna kring dem. Om ni är sugna på lite mer stickning innan måndag så kan det vara en idé att fundera över knapphål och kanske provsticka några.
Ni som kommer att sticka runt och sen steeka er kofta eller ni som kommer att plocka upp knäppkanterna i efterhand har ganska många veckor på er att fundera över knapphål men ni som kommer att sticka er knappslå på en gång samtidigt som koftan kommer redan på måndag att brottas med ert första knapphål.
Det finns många varianter att välja mellan, kanske har ni redan någon favorit, jag tänkte dela med mig av två utav mina.

Till vänster syns mitt nya favoritknapphål, det var Pam Allen som pratade om det i ett avsnitt av podcasten knitfm, det är ett runt knapphål som passar väldigt bra i en 1 rät, 1 avig resår.
Knapphålet stickas över tre varv med början från rätsidan, du placerar knapphålet så att hålet blir i en avig maska. På första varvet sticka dit du vill ha knapphålet, avsluta med en rät maska, gör ett dubbelt omslag, sticka ihop 2 maskor rätt. På andra varvet stickas en rät maska i det dubbla omslaget (det blir en stor lös fladdrig maska). På tredje och sista varvet stickar du en avig maska i hålet (det blir som om du stickar en maska ett varv ner) istället för i den aviga maskan och nu har du ett perfekt runt knapphål.

Till höger syns det knapphål som jag oftast stickar om jag stickar knäppkanterna på en gång. Det är min variant av Elizabeth Zimmermanns ”One row buttonhole” och det stickas alltså över ett varv.
Den här gången stickade jag en knappslå med sju räta maskor. Börja från kanten och sticka så här; sticka 3 räta, 1 omslag, dra nästa maska över den andra som vid avmaskning fast utan att sticka den först, upprepa en gång till, sätt tillbaka maskan på vänster sticka, (från höger till vänster ser det nu ut så här: tre maskor, ett omslag på den högra stickan, två avmaskade maskor, två maskor på den vänstra stickan) dra omslaget igenom den tredje maskan på höger sticka, gör tre halvslag ovanför det avmaskade hålet,(tre nya maskor) sticka ihop två maskor. Ditt knapphål är nu klart! (Det går självklart att göra det mindre eller större.)

Tänk på att placera knapphålen minst tre maskor från kanten annars finns det större risk att koftan kommer att glipa och se vågig ut i kanten. Det kan vara en bra idé att inte sätta knapphålet i mitten av knappslån utan lite närmare kroppen, på så sätt brukar knappen se mer centrerad ut.

Här finns en länk till många videor med knapphål på you tube.  Om du har något eget favoritknapphål skulle det vara jätteroligt om du länkade till det eller beskrev det i kommentarerna till det här inlägget.


21 kommentarer:

 1. ÅH, så bra, även om jag inte tänker ha knappar o knapphål på den här koftan så ska jag verkligen testa. Tycker det har varit jättesvårt tidigare. Kanske måste ta mig en funderare till......

  SvaraRadera
 2. Vad fint att redan nu få träna lite på knapphål. Har man som jag aldrig stickat en kofta förut så känns det nästan oöverstigligt svårt. Nu är jag inte lika ängslig längre inför vad som komma ska.
  Funderar också på var min blogg (www.mummelikon.blogspot.se) har tagit vägen? Ser den inte längre på Kal-listan här brevid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nu är din blogg på plats igen. :)

   Radera
 3. Oj, oj! Hur ska man tänka här då? Jag har verkligen aldrig i hela mitt liv stickat varken kofta eller knapphål, så nu är ju frågan: sticka allt i ett eller plocka upp? Vad är fördelen/ nackdelen? Jag funderar även efter att ha läst hos visalisa på om det blir bäst att sticka halskanten direkt eller plocka upp sedan??? Min kofta ska bli randig i svart och vitt, Lima på stickor 4,5. Svarta muddar nertill och i halsen. Knappkanten vet jag inte riktigt hür den ska se ut. Kanske mosstickad??? Tror en del fritid kommer att gå åt till att googla på ravelrykoftor för att titta på knappkanter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara snyggt med enfärgade kanter på en randig kofta och då är det lättast att göra om du plockar upp kanten i efterhand. En annan fördel med att plocka upp i efterhand är att du behöver inte ta ställning på en gång till hur du vill ha det, du får längre tid på dig att tänka. Mitt tips är att titta på en massa koftor och se vad du gillar.

   Radera
 4. Jag tror nog jag kommer att virka på knapphålen på kanten efteråt. Det är ju också ett sätt, om man inte vill sticka knapphålen i knappkanten. Kram!

  SvaraRadera
 5. Tack för knapphålstips! :)

  SvaraRadera
 6. Tackar, tackar, alltid roligt med nya tips!!

  SvaraRadera
 7. Ska skaffa knappar idag tror jag ��
  Så jag vet hur stora knapphål som behövs

  SvaraRadera
 8. Jag tänkte sticka en knapphålsprovlapp idag, och undrar hur jag ska tänka med kanten som jag ska plocka upp maskor ifrån. Är det bra att lyfta maskor där, eller ska jag bara sticka som vanligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bättre att sticka kanten som vanligt, det blir snyggare med lyfta maskor men det är svårare att plocka upp maskor från en sån kant.

   Radera
 9. Anonym sa...

  Funderat kring att steeka. Tycker det blir snyggare stickat. Jämnare varv! Känner mig lite orolig för det. Är det svårt? Dessutom vet jag inte riktigt hur man gör. Lägger man till maskor i framkanten som man syr bredvid och sen klipper i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte svårt att steeka, jag ska lägga ut ett inlägg om hur man gör lite längre fram. men lägg upp 8 extra maskor mitt fram för att vara på den säkra sidan.

   Radera
 10. Har funderat ett tag om jag ska sticka en enfärgad kofta med en flätbård bredvid knappslån eller om hela koftan ska vara mönster stickad i två färger. Fungerar det bra eller blir det konstigt runt halsen. Mönstret är tyg rutigt med stjärna/ blomma. Svårt att förklara. Känns som det kan bli konstigt. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kan vara jättefint med en helmönstrad kofta men hoppa i såna fall över flätan i kanten, om du väljer att sticka en flerfärgsmönstrad kofta stickar du bara på knäppkanten sen. Det är lättare att sticka ett flerfärgsmönster runt och sen klippa upp och sticka knäppkanten efteråt.

   Radera
 11. Hej! Skulle du kunna göra en video på ditt knapphål till höger i bild? Jag förstår i alla fall inte alls vad du menar med att dra omslaget igenom tredje maskan och när jag provar så blir det inte något vettigt. Jag gjorde ett improviserat, ungefär som efter din beskrivning om blev nöjd men jag är nyfiken på hur du gör ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Här finns massa videos som visar olika knapphål som man stickar på liknande sätt som det jag beskrev. https://www.youtube.com/results?search_query=one+row+buttonhole

   Radera
  2. Tack för svar. :) Jag tittade på några av videosarna men jag tyckte att ditt lät smidigare än de jag såg. Jag fortsätter väl på mitt improviserade helt enkelt. Det kan ju också vara kul. :)

   Radera
 12. Min blogg verkar inte ha kommit med i listan bredvid. Kan ha försvunnit eftersom där inte fanns något skrivet i den när jag först la in adressen. Nu finns där både provlappar och min start på oket. Måste snart leta reda på nystan nummer två till mitt projekt. Det kanske bara blir en väst. Allt hänger på hur långt garnet räcker.

  Min blogg finns här: http://zmurfylove.bloggo.nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag lagt till dig i listan igen, hoppas att det fungerar som det ska.

   Radera